HTML

Horgászat

Ötletek horgászathoz, horgászeszközök készítéséhez. Az itt bemutatott eszközöket bárki elkészítheti otthon. Semmilyen egészségkárosodásért vagy vagyoni kárért felelősséget nem vállalok.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.11.19. 00:07 Fecske Adrián

Wobblerszabadító

    Mostanában egyre többet járok pergetni a Zagyvára. Kicsi folyó, de annál több benne az akadó és a szemét. Sajnos ha az ember nem visz magával valami eszközt bizony sok műcsalija bánhatja. Ez pedig se a pénztárcának se a víznek nem tesz jót. Így jött az ötlet hogy kéne csinálni valami szabadítót. Szétnéztem a neten és két gyárit találtam, de csak az egyik volt megfelelő, mert én legtöbbször twisterrel horgászok. Ez az egy pedig az Energo Team wobbler szabadítója volt.

Mivel közel 4000 Ft-ba kerül így inkább elkészítettem házilag. Elsőnek laposvasra lesz szükségünk. 2 db kell egy körülbelül 10 és egy körülbelül 5 cm-es. A rövidebb darab végébe "V" alakú bevágást készítünk. Ezt sajnos csak kitapasztalni lehet hogy mekkora legyen, én 8-as forgókapcsot használok így a képen látható ahhoz megfelelő.

Ha nem sikerül jól semmi gond van mód a beállításra de azért ne vágjunk túl nagyot, mert utólag is lehet kiszedni anyagot és az könnyebb. Ezután a képen látható módon meghajlítjuk. Minél hátrébb van hajtva annál könnyebben akad majd be, de ez is állítható.

Ezután jöhet a hosszabb darab. egyik végére 10 mm átmérőjű lyukat fúrunk, persze előfúrás után. Ennek se kell túl pontosnak lenni lehet kisebb-nagyobb.

A kép alapján meghajlítjuk, és minél feljebb hajtjuk annál könnyebben akad majd be a szabadító, de ha túl fönt van a teteje akkor már kiemelkedik a forgót a "V" bevágásból és így már elcsúszik fölötte, tehát nem fog beakadni. Ez is állítható. Összemérjük a két alkotóelemet és bejelöljük a hátsó 10 mm-es lyuk helyét, majd kifúrjuk, meghajlítjuk a vasat. Jöhet a zsinór bekötését szolgáló fül: Ez egy 5-6 mm-es lyuk. Ide kötjük majd azt a zsinórt amivel kiszedjük a beakadt műcsalit. Ezek után összehegesztjük a két vasat, de csavarozhatjuk is. Az első lyuk ne legyen túl messze a "V" bevágástól, mert előbb nekiütközik a műcsalinak mint hogy a forgó beakadásra képes része túl jutna a "V"-n Ha ezzel kész vagyunk lesorjázzuk a művet, majd a zsinór bevezetését szolgáló két bevágást is elkészítjük a két 10 mm-es lyuk ellentétes oldalán.

   Jöhet a próba. Mivel a két laposvas súlya még kevés így aláteszünk egy ólmot. Ezt célszerű csavarozni. Fontos hogy ólmot fúrni csak pici lépésekben lehet, mert puha és nem jön ki a lyukból. Így többször ki kell emelni a fúrót. Az egész eszköz súlya zsinór nélkül kb. 15-20 dkg. Ez persze változhat attól függően milyen erős zsinórral horgászunk, milyen kemény bottal és milyen messzire.  Minél nehezebb annál mélyebb vízbe és annál messzebb megy eredményesen, ha a zsinórt eléggé meg tudjuk feszíteni. Érdemes először csak felkötni az ólmot és a szárazföldön próbálkozni. Nézzük az előbb említett állítani valókat. Kipróbáljuk az eszköz lecsúszását a zsinóron. Ha rendes lendületet kap távolról is akkor elég nehéz. A használat úgy megy, hogy miután az eszközbe belekötöttük azt a zsinórt amiben megbízunk, hogy nem szakad el egy szabadításnál, a zsinórra feltesszük az eszközt, úgy hogy a két végén levő nagy lyukba bevezetjük a zsinórt figyelve hogy a "V" bevágás belsejében fusson a zsinór, majd jól megfeszítjük a zsinórt és a botot függőlegesen minél magasabbra emeljük. Így érjük el a lehető legnagyobb szöget a lecsúszáshoz. A zsinórra felkötünk egy forgót, és ebbe tesszük a műcsalit aminek a horgát beakasztjuk valami fába. Kipróbáljuk az eszközt. Felhúzzuk a spiccig, majd hagyjuk lecsúszni. Ha a két képen látható mód valamelyike szerint akad be akkor csak annyi teendőnk van, hogy leellenőrizzük még három-négyszer, hogy tuti jó legyen. A teszteket messzebbről kell végezni kb tíz méterről, 240 centis bothossz esetén. Ez ugyanis a szabadító hatótávolsága. Ha nem akadunk bele több próbálkozásnál se a forgóba a szerkezet visszahúzásakor akkor közel megyünk és megnézzük mi a gond.
1.: A forgó nem jut át a "V" bevágás fölött, mert már a szabadító eleje hozzáér a műcsalihoz. Itt meg kell próbálni még helyet csinálni elől.
2.: A forgó átsiklik visszahúzásnál a bevágás fölött nem akad bele. Túl magasra van hajlítva a lyuk a szerkezeten le kell hajlítani belőle. 
3.: A "V" bevágás durván nekiütközik a forgónak, de az nem jut át rajta.
    a) Az első lyuk nincs eléggé felhajlítva.
    b) a "v" bevágás túl magasra ágaskodik lejjebb kell hajlítani
    c) a V túl szűk ki kell belőle reszelni.
4.: A forgó kicsúszik a bevágásból, és nem lehet elég erősen húzni. A V két szára túlságosan szét van nyitva. Össze kell nyomni.

  Működése: Amikor a szabadító lecsúszik a jól megfeszített zsinóron a beakadt műcsalihoz beleakad az elé kötött forgóba és innentől erős zsinórral kihúzzuk az akadót vagy kihajlik a horog. Akadályozza a szabadítást ha fára csavarodik a csali. Ilyenkor nem jut el a forgóig az eszközünk. Fontos dolog hogy ha drótelőkét használunk akkor bizony elég kétes a siker, mert én már nem egyszer komoly nekirugaszkodás nélkül képes voltam eltépni.

  Hatótávolság:  a Sajnos nem túl messzire jut el a zsinóron maximum olyan 20 méterre, bár ez nagyban függ a bot hosszától, a part magasságától, és a szabadítóra kötött zsinór vastagságától. Én kb 30 méter bálamadzagot kötök rá, de majd valószínűleg váltani fogok erős fonott horgászzsinórra.  Ezzel a hatótávolsággal nekem a Zagyvára megfelel, de tavon is érdemes magunknál tartani, mert általában e legtöbb akadó partszélben van egy átlagos tavon, és csónakból horgászva se csapkodjuk össze annyira a vizet mint ha evezővel próbálnánk meg kiszabadítani a műcsalit.

  Néhány tipp: Minél hosszabb a bot annál messzebbre jut el a szabadító. Ha túl vastag a szabadító zsinórja akkor sokat vesz el a sebességből. A nejlon anyagúak a jók, mert nem szívják fel a vizet.

 Végül a festést se felejtsük el. Én fehérre festettem, és egy csukeszt ennek köszönhetek egy olyan napon amikor semmire nem ment. A fehéret meglátva odavágott így lebukott hogy hol van és így már sokkal könnyebb volt megfogni. Ezek a képek egy barátomnak készült szabadítóról készültek ezért nincs rajta festés.

Kellemes barkácsolást és halat a horogra!

Sajátom:

P1120879.JPG

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://horgaszat25.blog.hu/api/trackback/id/tr323395338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása