HTML

Horgászat

Ötletek horgászathoz, horgászeszközök készítéséhez. Az itt bemutatott eszközöket bárki elkészítheti otthon. Semmilyen egészségkárosodásért vagy vagyoni kárért felelősséget nem vállalok.

Naptár

december 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

2012.02.23. 21:38 Fecske Adrián

Horgásszék, asztal, bottáska egyben I.

Többrészes cikksorozatot indítok, amiben az olvasó egy horgászszéket, asztalt és egy botszállításra alkalmas részt magába foglaló kiegészítő elkészítését ismerheti meg. Első részben a széket készítjük el. Ez önállóan is használható, ha valaki nem akar vesződni a többi résszel. Meglepően kényelmes, és erős, valamint erősségéhez képest könnyű, kis helyet foglal. P1120875.JPG

  Első lépés, hogy leszabjuk a megfelelő hosszúságú lécdarabokat. Méretük megtalálható előző írásomban. Ha a hosszanti elemek megvannak akkor jöhetnek a rövidek. Ezeknek hosszát úgy válasszuk meg hogy, a leendő borítás könnyen rögzíthető legyen. Gondolok itt arra, hogy ha laminált parkettát használunk akkor az ne lógjon túl. ha kész vagyunk. fúrjuk ki a csavarok helyét. Ezek oda kerülnek ahol az előző széken a bevágások voltak. Illesszük össze a fő elemeket és borítsuk be. A borítás lehet laminált parketta mint nálam vagy szövet, stb. Ha minden kész fessük le. Szükség lesz még egy darab vékonyabb lécre (1*1 cm) aminek a hossza a székünk dőlésszögét adja meg. Ennek a két végébe vágjunk be két "V" alakú bevágást. Majd helyezzük be a székbe a kép alapján és lehet is ráülni.

  Viszont ha most összecsukjuk nagyon veszendővé válik a támasztó, így rögzítsük azt egy vékony lemezcsíkkal a hátulján. A szék csuklójaként mindkét oldalon egy-egy kapupántcsavart használjunk M8 méretben, és kontrázzunk rá két anyát. (Kontrázás: anyák ellentétes irányú meghúzása, melyet úgy végzünk hogy mindkettőre villáskulcsot teszünk és ellentétes irányba csavarjuk őket úgy hogy egymáshoz feszüljenek így nem lazulnak ki a nyitogatástól.) Mindenképpen alkalmazzunk alátéteket így nem kopik el a fa. Tehetünk a székre két pántot amivel a belerakott bottartókat, rövid merítőt rögzítve megóvjuk őket a kihullástó.

Összecsukva:

1.JPG

Kitámasztás:

P1120877.JPG

Szólj hozzá!


2012.01.07. 17:31 Fecske Adrián

Szájbilincs

Egyszerű és olcsó szájbilincs készíthető biciklikerék küllőiből. Csak a kívánt formára kell hajtogatni és kész is.

Szólj hozzá!


2012.01.07. 17:20 Fecske Adrián

Ólomöntés

Horgászok által legtöbbet használt nehezék az ólom. Az ára elég borsos így érdemes magunknak önteni ha valahonnan sikerül alapanyagot szerezni.

Első lépésként formát kell készíteni. Ezt lehet krumpliból, fémből fából. Krumpliformához egy krumplit szeletekre vágunk, majd kivágjuk a közepéből a leendő ólom alakját. Ezután belső zsinórvezetésű ólomnál egy teljesen egyenes drótdarabot teszünk bele oldalról úgy, hogy az a beöntésre kerülő ólom hossztengelyén melyen majd át . Nagyon fontos hogy teljesen egyenes drótot használjunk, mert különben később nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehet majd eltávolítani még egy pici meghajlás miatt is. Ha ezzel készen vagyunk fa deszkára helyezzük a szeleteket. Fém formának jó lehet a gáz elzárócsap amibe lyukat fúrunk a fémpálcának.P1120882_1.JPG Ha gyors sodrású folyóvízre kell az ólom akkor remek megoldás egy kanalat használni öntőformának amibe egy bent maradó drótfület teszünk.P1120881.JPGP1120872.JPG

Ha kész a forma következhet az öntés. Ehhez először meg kell olvasztani az ólmot amit egy jól szellőző helységben tegyünk. Használjunk légzésvédőt az ólom mérgező gőzei ellen, kesztyűt és arcvédőt a kifröccsenő cseppek ellen! Lehet olvasztani gáztűzhelyen, fa vagy szén tüzelésű kályhában/kazánban és forrasztó/lánghegesztő pisztoly segítségével is. Amikor megolvad az ólom a tetején salakréteg képződik ami alól könnyen kifolyik az olvadék, csak vigyázzunk hogy ezt már ne öntsük bele a formába a művelet végén.

Fontos, hogy a forró ólmot teljesen száraz formába öntsük, mert különben a felforró víz szétfröccsentheti. Ez a krumpliformánál különösen fontos, bár velem még nem fordult elő.

a kész vagyunk várjuk meg amíg teljesen kihűl az ólom és csak ezután vegyük ki a formából. Ha tettünk bele drótot akkor most már el lehet távolítani, de ehhez általában egy satura is szükség lesz nem elég pusztán egy fogó. Erősen kell húzni, ne ijedjünk meg ha nehezen akar kijönni.

Megjegyzés: Az ólmot nehéz fúrni, mert rátapad a fúróra, ezért inkább már öntéskor alakítsuk ki a lyukakat.

Sok sikert az öntéshez és csak óvatosan!

Semmilyen egészségkárosodásért vagy vagyoni kárért felelősséget nem vállalok.

Szólj hozzá!